Wat is jouw droombaan?

En dan met name voor JOU. Wat de ene persoon geweldig vindt, wordt de andere totaal niet blij van. Maar wie bepaald de criteria voor droombaan? Nou jij! De een vindt bijvoorbeeld zekerheid in werk erg belangrijk, de ander juist afwisseling en uitdaging. We hebben allemaal waarden ontwikkeld.  Waarden drijven ons gedrag en handelen. Als tweede functioneren ze als criteria voor de evaluatie achteraf. Het is dus heel handig als je weet welke waarden voor jou belangrijk zijn in je werk. Je bent niet de enige als je hier nog niet bij stil hebt gestaan. De meeste zijn zo verbonden met onze persoonlijkheid dat we ze onbewust bij ons dragen. Ze worden gevorm in onze eerste zeven levensjaren.

Het is dus jouw droombaan als je helemaal in binnen jouw waarden kan werken.

Daarnaast is het in jouw droombaan wel belangrijk dat datgene wat(vaardigheden) je doet en in welke omgeving(waar) je dat doet, dat je daar energie van krijgt. Als je het leuk vindt om te doen ben je gemotiveerd en ga je met plezier naar het werk!

Als je zo’n baan hebt gevonden en je vraag je af: Wat levert deze baan mij op, uiteindelijk in essentie? Dan kom je als het goed is weer terug bij je waarden. Samengevat moet je baan je waarden opleveren, en als het dat doet is het je droombaan.

Hoe ziet jouw droombaan eruit?

Je kan natuurlijk werken met keuzetesten. Uiteindelijk zal jouw droombaan passen binnen jouw waarden. Disney heeft hiervoor een leuke visualisatie-strategie die we hiervoor kunnen gebruiken. Ga er even lekker voor zitten, neem pen en papier en doorloop de rollen 1,2,3.

  1. De Dromer

    Fantaseer vrij en ongeremd over wat je aan het doen bent in je droombaan. Stel je zou alles kunnen worden, wie ben je dan? En wat bereik in je werk? Droom waar je dit aan het doen bent, met wie? Wat hoor je en zie je?

  2. De Doener-Realist.

    Je gaat nu je droomidee uitwerken in een concreet werkbaar plan. Waar ben je aan het werk?, welke functie?, welke vaardigheden?          Welke taken? Wat wil je bereiken? Moet je daarvoor omscholen of kan je het al?

  3. De Coach-criticus.
    Je gaan constructief en positieve feedback geven en vragen stellen aan De Dromer.
  4. Herhaal stap 1,2,3 totdat je een congruent plan hebt.

 

Tot slot nog een paar vragen aan jezelf:
Welke kleine stap kan je nu zetten?
Welke overtuiging heb je dat je het gaat doen?
Wat/wie gaat jou hierbij helpen?
Wat zal het jou opleveren?

Heel veel succes!