Schiet de vraag ‘hoe word ik zelfverzekerder’ wel eens door je hoofd? Misschien herken je het volgende wel. Hoge hakken, stoere spijkerbroek, colbert aan en lekker kletsen. Netwerkbijeenkomsten zijn echt mijn ding, mensen verder helpen en nieuwe mensen ontmoeten. Ik zie er goed uit, toch voelt het een beetje wiebelig. Is dit dan wat ze noemen een gebrek aan zelfvertrouwen? Of ben ik niet zelfverzekerd genoeg? Je herkent het vast wel en voordat je het weet gaat je brein ermee aan de haal. Als je niet oppast ga je je steeds ongemakkelijker voelen en uiteindelijk beïnvloedt dit dan je gedrag (blozen, stotteren en andere ongemakken).
Wat betekent zelfvertrouwen?
Het vinden van een antwoord op de vraag ‘hoe word ik zelfverzekerder?’ begint met begrijpen wat zelfvertrouwen nou eigenlijk betekent. Het wiebelige gevoel overkomt mij vaak als ik nieuwe dingen doe of als ik iets een tijdje niet gedaan hebt, en er een beetje uit ben. Ik denk dan ook vaak: kan ik dit nog wel? Doe ik dit wel goed?
Zelfvertrouwen hangt dus helemaal samen met de overtuiging die je hebt gebouwd in die context in je hoofd. Eenmaal daar, ga je op zoek naar bevestiging van je overtuiging. En sprokkel je alle argumenten bij elkaar om het voor waar aan te nemen. Ongeacht of dit ook zo is! Ik beschouw zelfvertrouwen als de eigenwaarde die je hebt en het zelfverzekerd zijn je voorkomen/ presentatie die daarmee samenhangt.
Hoe kan ik zelfverzekerder worden?
Goed om te weten, je kan jezelf helemaal de put in denken en je brein laten zoeken naar de bevestiging dat dit zo is. Je zult zien dat alle argumenten er dan ineens zijn om het voor waar aan te nemen. Uiteraard neem je deze ervaring mee naar de volgende keer, waarna de moed je al in de schoenen is gezakt voordat je in actie komt.
Terug naar die netwerkbijeenkomst. Stel je loopt op een groepje mensen af rond een statafel. Nu kan je erbij gaan staan en kennismaken met nieuwe mensen. Of je kan verder lopen en denken als ik erbij ga staan maakt het toch geen verschil. In het eerste geval ben je aan het netwerken en in het tweede geval kom je thuis met het gevoel en ervaring, dat het niet gelukt is te netwerken.
Bevestiging van de overtuiging
We zoeken dus naar bevestiging van de overtuiging die we hebben en gedragen ons er vaak zo naar dat het ook uitkomt. Er is wel wat aan te doen, want als je de overtuiging positief/verruimend maakt, zoekt ons brein daar bevestiging voor. En dan bouw je aan positieve ervaringen. Met andere woorden: je zelfvertrouwen wordt groter. Je gelooft in dat je het kan. Lekker gevoel, toch!?
Hoe kom je zelfverzekerd over?
Zelfverzekerd over komen is dus afhankelijk van je zelfvertrouwen. Meestal vindt je omgeving dat je zelfverzekerd bent als je zonder twijfel gaat doen waar je zegt dat je voor staat. Maar hoe zit het dan met die mensen die heel rustig en beheerst ogen van buiten en van binnen zich heel onzeker voelen? Dit zijn vaak mensen die hun zelfvertrouwen even lenen vanuit een andere ervaring en zo hun stemming en dus ook hun gedrag beïnvloeden. Een hele fijne strategie die je ook bewust kan inzetten. Je kan je stemming dus beïnvloeden door te denken aan een positieve herinnering.
Er zijn nog andere manieren om je stemming te beïnvloeden, zoals het bekijken van foto’s, symbolen of luisteren naar muziek waar je jezelf goed voor voelt. Zelfverzekerd overkomen kan je zeker leren! Woon je in de omgeving van bijvoorbeeld Zoetermeer of Delft en wil je weten hoe je in jouw specifieke situatie zelfverzekerder wordt? Neem gerust contact op voor meer informatie of voor het aanvragen van een intakegesprek.